Kommunikation i äktenskapet

I dagens moderna samhälle sker mycket kontakt via internet och sms. Även när man kommit hem kanske man fastnar framför datorn för att slötitta på allt möjligt eller prata med folk över internet, istället för att umgås med dom där hemma.

Gift par

Ta er tid att prata med varandra

Stäng av TV, datorer och mobiler emellanåt och bara umgås och prata om allt och inget. Det är lätt hänt att man bor tillsammans och är hemma flera timmar utan att egentligen umgås. Om ni märker att allt för mycket tid går åt till att kolla datorn eller mobilen, sätt gemensamma regler. Det kan exempelvis vara teknikfria middagar då allt tekniskt är avstängt, eller kanske en lång frukost tillsammans varje söndag där inget annat får störa. Regler som hjälper er att hitta kvalitetstid kan göra stor skillnad för förhållandet.

Prata på rätt sätt

Det är helt normalt att ha skilda åsikter eller till och med bråka om saker i ett förhållande. Det finns ingen som kan bedöma sundheten i hur ofta ett par bråkar, snarare handlar det om hur man bråkar. Visa respekt för varandras känslor och tankar, men håll heller inte inne med dina egna upplevelser och åsikter av saken. Ingen mår bra av att gå och dölja saker inom sig.

Testa terapi

Om ni kommit lite ur fas i förhållandet, har svårt att planera in tid tillsammans eller inte riktigt vet hur ni ska kommunicera så kan det vara en bra idé att testa parterapi. Vi har skrivit mer om parterapi förut här.
Parterapi behöver alltså inte vara sista anhalten, utan kan även vara en bra hjälp för att förbättra kommunikationen, stärka förhållandet eller komma över mindre fallgropar på vägen.