Vanligt med skilsmässa de första 10 åren

Den största andelen skilsmässor brukar se inom de första 5 eller 10 åren av äktenskapet, enligt uppgifter från SCB. Anledningarna till detta varierar naturligtvis stort, men det finns orsaker som verkar dyka upp om och om igen.

8073628-young-couple-with-a-problem-at-psychologist-office

Om man känner igen sig själv eller sitt förhållande i några av dessa punkter bör man överväga att söka hjälp. Professionella terapeuter arbetar ofta med par som söker hjälp i sina relationer och många har kunnat antingen rädda sina förhållanden eller gemensamt ta beslutet att gå vidare. Både av vilka kommer som en lättnad för alla inblandade.

Ett vanligt problem i en relation är att man blir uttråkade. Detta kanske låter som ett litet problem, men under en lång period kan det göra avsevärd skada på ett förhållande eller äktenskap. Precis som så mycket annat här i livet behöver man vårda och ge näring till ett äktenskap, vilket kräver arbete från båda. Är det bara en som försöker göra detta är det lätt hänt att denne känner att deras arbete inte blir uppskattat och på så sätt förbittras.

Vi blir så ofta förälskad i hur en person är när vi först träffar dem och sätter upp detta som någon form av fulländad version av personen i fråga. Bara för att sedan bli besviken när de förändras. Det är otroligt viktigt att veta att personer kan förändras på många sätt och vis under sitt liv, och inte bara i sina yngre år. Alla måste få känna att de kan utvecklas och förändras utan att bli dömd för detta. I ett äktenskap måste man stötta varandra. När man istället går över på att klandra varandra, kan det vara ett tecken på att man behöver hjälp.