Svårt att bli gravid

Ibland är det inte så lätt att bli gravid. Det kan finns flera olika orsaker men även om man vet varför så är det tärande på ett förhållande när man inte kan bilda familj.

Verktyg

Det finns några verktyg och  knep man kan ta till för att öka chansen att bli gravid. En fertilitetsmonitor kan vara en bra investering. Den läser av kvinnans hormonnivåer och berättar när kvinnan är fertil. Den kan räkna ut när kvinnan ska ha ägglossning. Hon är mest fertil några dagar innan och under ägglossningen. Ett annat verktyg är att vara snälla mot varandra. Bråk, stress och depression är kroppens värsta fiender när man vill bli gravid. Det är lätt att börja bråka när ingenting händer och i värsta fall börjar man beskylla varandra. Se till att ha lugna diskussioner om ämnet och försök att inte bli stressad eller deprimerad när graviditetstestet visar negativt.

Besöka läkaren

Har det gått över ett halvår utan ett positivt testresultat så kan man boka tid hos en läkare. Det kan vara skönt för stressen och förhållandet att få veta om något är fel eller inte. Och även om någonting skulle vara på tok så brukar det vara lättande att åtminstone få ett svar. Därefter kan läkaren ge råd om hur ni ska gå vidare. Det kan vara dåliga simmare eller en ohälsosam miljö i livmodern som spökar och då kan det vara svårt men inte nödvändigtvis omöjligt att bli gravid.

Andra alternativ

Om ni kommer till punkten då ni inte kan bli gravid så behöver man inte bryta ihop. Det finns fortfarande möjligheter att få biologiska barn. Man kan skaffa en surrogat mamma som endast bär på barnet medan det befruktade ägget kommer från er. Det går också att befrukta kvinnans ägg med en annans mans sperma och befrukta en annan kvinnas ägg med mannens sperma. Då har åtminstone en av er ett biologiskt band till barnet. Sist men inte minns så kan man adoptera. Man tar hand om ett barn som någon annan fött för att ge den en chans till ett bra liv.

Det är kostsamt och tar lång tid men en väldigt ärofull sak att göra och får man ett spädbarn så kommer det att knyta an till er nästan lika lät som om det var ert biologiska. Enligt svensk lag får gifta par och ensamstående adoptera, men inte sambor. Både måste även vara minst 25 år, men undantag görs, till exempel vid vissa typer av nationella adoptioner. Det finns ingen övre åldersgräns men Socialstyrelsen rekommenderar att man ansöker om medgivande innan man fyller 42 år. I Sverige är det vanligast att man adopterar ett barn från ett annat land, så kallad internationell adoption. 

Några av de vanligaste länderna som svenskar har adopterat barn från har varit Kina, Sydkorea, Sydafrika, Etiopien, Colombia och Vietnam. När ett barn adopteras inom Sverige kallas det för nationell adoption, men det är mycket ovanligt att nyfödda och spädbarn adopteras bor i Sverige. När en nationell adoption sker är det oftast ett närståendeadoption, vilket är när man adopterar ett barn man faktiskt har ett nära relation till, som sin makes eller makas barn, eller ett barn man är släkt med.