Stötta varandra i äktenskapet

En viktig del för att hålla äktenskapet levande är att stötta varandra. Det kan ibland kännas onödigt eller fånigt men det är oftast partnern som man behöver mest stöd från. 

Ni planerar att spendera resten av era liv med varandra och ska leva med varandra i många årtionden. det är viktigt att ni kommer överens och kan vara en stöttepelare när den andre går igenom något tufft. Nedan tar vi upp tre olika scenarion som kan anses vara väldigt krävande för båda i äktenskapet, även om det bara är en som drabbas/tänker genomföra det.

Sluta röka

Detta sker oftast på ena partners begäran. Att vara den enda rökaren i äktenskapet kan kännas tufft och man bestämmer sig för att ta tag i saken och äntligen lägga undan cancerpinnarna. Då gäller det för den andra partner att vara förstående och stöttande. Det är otroligt svårt att bryta en vana, ännu svårare när vanan också är ett beroende. Även fast de beroendeframkallande ämnen spolas ur systemet på en vecka så behöver man jobba mot vanan mycket längre.

Visa att du kan hantera att din partner ha en dålig dag, ge dem tid att komma över det värsta innan du börja poängtera fel och brister. Visa att du stöttar beslutet. Hjälp till där du kan. Man kan exempelvis köpa en elektronisk cigarett som stillar beroendet utan tjäran och utan de cancerframkallande ämnena. Allt din partner andas ut är vattenånga och bara att få slippa de farliga ämnena kan räcka under första perioden.

Gå ned i vikt

Viktnedgång är en riktig kamp där vardagslivet sätter många käppar i hjulet. Har din partnern bestämt sig för att gå ned i vikt ska du ta detta på allvar. Fråga hur han eller hon tänker gå till väga och diskutera hur ni ska lägga upp vardagen. Om du har möjlighet kan du gärna delta i övningar och träningspass tillsammans med din partner. Ibland är det lättare att skaffa sig bra träningsrutiner om någon hjälper till och pushar en.

Även om du inte har något behov eller vill gå ned i vikt, borde du inte äta saker som din partner ska undvika framför honom eller henne. Hjälp till att laga nyttig mat och ät samma som din partner. Du kan alltid äta din favoritmat eller saker som du gillar bättre när din partner inte är med. Det är en lite uppoffring för att din älskade ska få bättre självförtroende och bättre hälsa.