När ni ska flytta ihop

En del väljer att leva som särbos i många år medan andra flyttar ihop nästan omedelbart. Att byta bostad är tärande och stressigt. Oftast händer allt under de sista 24 timmarna, under ett dygn har man tillgång till två bostäder och kan lättare flytta möbler från gamla bostaden till den nya. Med rätt knep kan flytten gå ännu smidigare.

Be om tidigare tillträde

Om huset eller lägenheten är tom kan ni fråga om ni får börja flytta in saker några dagar eller veckan innan tillträdet. Oftast är det inga problem och ni behöver inte panikflytta allt under en dag samtidigt som den gamla bostaden ska städas ut. Det gäller dock att vara försiktig under flytten eftersom att bostaden fortfarande tillhör de tidigare ägare och alla skador och fel som uppkommer innan tillträdesdagen faller på den gamla ägares ansvar. Så det gäller att ha förståelse som ägarna inte vill ta den ”risken”.

Flyttstädning

Anlita en firma som flyttstädar det gamla hemmet, speciellt om det rör sig om en större bostad. När ett företag tar sig an en flyttstädning medföljer en kvalitetsgaranti som du kan yrka på om du inte är nöjd med arbetet. Om nästa ägare skulle klaga kan du vända dig till företaget istället för åka dit med dammsugare själv. En flyttstädning tar många timmar, till och med dagar. Det är ett större åtagande än en vanlig veckostädning. Nu ska ventiler rengöras, vitvaror ska dras fram, golvbrunnar ska rensas, alla lister ska torkas av och så vidare.

Rensa nu

Gå igenom och rensa medan ni flyttar, inte när ni packar upp. Släng eller skänk bort det ni inte behöver och de dubbletter ni får nu när ni ska flytta ihop. Om en produkt inte har använts på över 2 år, kommer du inte använda den och kan skapa lite mer utrymme i det nya, gemensamma hemmet.