Hjälp under graviditeten

Att vara gravid är ett heltidsjobb under nio långa månader, plus att du ska klara dig genom sviterna och problemen som kan komma efter förlossningen. Medan du är gravid behöver du hjälp från flera håll för att månaderna ska gå bra.

Från partnern

Det är svårt för en partner att förstå vad som händer i din kropp och hur du mår. Det kan leda till osämja och en klyfta i förhållandet. Du måste vara tydlig med hur du känner dig, vare sig om du känner dig pigg eller helt slut på. Be din partner att själv läsa på om hur kroppen förändras så hen har lättare att förstå när du inte orkar eller kan göra något även om det framstår som simpelt.

Från produkter

Kosttillskott, maggördel, nya kläder, bebisprodukter med mera. Genom att köpa in saker till barnet slipper du stressen att ni inte har något för att välkomna er nya familjemedlem, kosttillskott ser till att du får alla vitaminer och mineraler och en maggördel ger dig extra stöd när magen börjar växa och den lilla sätter igång med fotbollskarriären i magen.

Från myndigheter

Har en kontinuerlig dialog med sjukvården under graviditeten. Din barnmorska är där för att svara på dina frågor och ta hand om det medicinska, var inte rädd att ställa frågor till henne. Du ska inte behöva gå omkring och vara orolig i flera veckor mellan besöken. Är din barnmorska inte tillgänglig kan du också ringa till sjukvårdsupplysningen för att få prata med kunnig personal.