Ekonomi och äktenskap

En sak som många gifta par bråkar om är pengar. Vare sig man har det bra eller dåligt ställt kommer man att hamna i positioner där man tycker annorlunda om ens ekonomi eller vart man står ekonomiskt.

Att bråka kan äta genom kärleken och istället börjar man sky varandras sällskap för man är arg eller helt enkelt rädd  att börja bråka och förstöra äktenskapet ytterligare.

Det gäller att sätta upp en budget. Det låter tråkigt och som en alldeles för enkel lösning men i många fall är det detta som räddar förhållandet från många diskussioner som senare går över i bråk.

Räkna ihop att utgifter ni har per månad och bestäm hur ni ska betala för detta. Man behöver inte ha gemensam ekonomi bara för att man bor tillsammans. Man kan lika gärna gärna bara betala räkningarna tillsammans och sedan får båda göra vad de vill med resterande inkomster.

Efter ni har bestämt vem och hur ni betalar de viktigaste räkningarna, kan ni gå vidare och skapa en matbudget. Se till att båda två bidrar till matbudgeten. Annars finns det risk att den som betalar maten använder detta som en anledning varför han eller hon inte ska behöva betala för annat. Och då uppstår ett nytt bråk.

Om ni har barn kan ni också räkna ut vad de ska få i veckopeng eller hur mycket av barnbidraget som de ska få styra själva över.

Sist men inte minst borde ni bestämma hur ni ska göra med alla pengar som blir över. Hur mycket ska ni spara varje månad? Om det är tajt med pengar kanske ni borde diskutera om det finns några inköp som ni kan stryka från listan, cigaretter och snus borde ligga högst upp på listan.

Uppstår det bråk efter ni har en budget kan ni alltid hänvisa varandra till denna, eller så vet ni då att det kanske inte bara är ekonomin som får er att bråka.